Mi az egészségfejlesztés?
A korszerű, 21. századi orvoslásban egyre nagyobb jelentősége van az egészség hosszú távú megőrzésének, a betegségek megelőzésének. Egészségfejlesztésnek nevezzük mindazon aktivitások összességét, amelyek a laikus társadalom tagjait teszik képessé arra, hogy gondoskodjanak saját egészségükről, testi-lelki jól-létükről. Az egészségfejlesztés lényegéhez tartozik, hogy hosszú távon fenntartott, a társadalom életében több szinten jelenik meg, és aspecifikus, azaz lehető legtöbb egészségkárosító tényező kiküszöbölésére koncentrál egyszerre.

Az egészségfejlesztés interdiszciplináris feladat. Orvos-szakmai kérdés, hogy mely területek, mely kockázati tényezők kerüljenek az egészségfejlesztés fókuszába. A társadalom megszólítása médiakommunikációs ismereteket, korszerű informatikai megoldásokat igényel. A fenntarthatóság kérdése miatt komplex gazdasági tervezésen alapul, a hitelesség miatt az egészségügyi szakdolgozók bevonására is épül.

Az egészségfejlesztés akkor hatékony, ha egy adott közösség életének közös, meghatározó elemévé válik. Projektünk során a fókuszban Balassagyarmat középiskoláinak diákjainak egészségmegőrzése áll.